Menu:

NIEUWS

VOLGENDE VOETBEDEVAART:

4 en 5 mei 2024.

Meer weten...Bijkomende info via ons secretariaat

MUZIKANTEN:

Wenst u aan de voetbedevaart deel te nemen als muzikant, neem dan contact op met ons secretariaat

De 210de voetbedevaart naar Scherpenheuvel op 18 en 19 mei 2019Heeft iedereen beter schoeisel heden ten dage, is iedereen door het jaar heen beter getraind of heeft men gewoon minder tijd? Ik moet echter mijn kilometers op voorhand afmalen en kom weinig volk tegen. We zien wel wat het wordt.

De firma Forceville stelt ons welwillend 3 camionetten, waarvan 1 nieuwe, ter beschikking en de firma Bus en Co zorgt voor de volgbus, die dienst doet als bezemwagen. Drinkbekertjes worden steeds netjes verzameld en ook na het uitdelen van ijsjes onder de brug in Rumst blijft alles proper, behalve onze handen en vingers natuurlijk. Het restant van de miswijn in de Mariahal wordt ook op ecologische wijze verwijderd (lees opgedronken). Is dit dan geen klimaatvriendelijke bedevaart?

97 voetbedevaarders bieden zich bij de inschrijftafel aan om met de Broederschap O.-L.-Vrouw van Scherpenheuvel te voet op tocht te gaan naar het Mariaoord. De themapancarte “op weg met open blik en een warm hart” is subliem en de startviering, zoals altijd goed verzorgd door de liturgische werkgroep, begint tijdig en onder grote belangstelling. Profane teksten zijn echter moeilijk in te korten. De afwezigheid van Agnes wordt betreurd maar professioneel opgevangen door Christoph als chauffeur van wagen nummer 1. Augustijn is bijrijder. Koen heeft nu de algemene leiding van de volgwagens. Gele hesjes worden uitgedeeld zodat de “gilets jaunes” nu ook vreedzaam mee opstappen en het valt al dadelijk op hoe groot het, voor het eerst multiculturele, deelnemersveld is.

De verlichting van de Vrouwvliet is een echte verbetering in het parcours en het gekwaak van kikkers en of padden animeren de tocht. Dank zij Rudy kunnen de rustplaatsen tijdig hun meubilair aanpassen aan ons groot aantal deelnemers. Heel rustige nacht en na een tankbeurt van een der camionetten, sluit ik terug aan. Marcel heeft last van een geloste zool, die voor pijnlijke kuiten zorgen en die later vakkundig met witte tape worden gehecht. Zijn taak als voorbidder heeft er niet onder geleden.

In Keerbergen beseft onze muziekkapel, dank zij de gedrevenheid van onze kapelmeester nog steeds met meer dan 10, nog niet dat er 2 extra optredens zullen volgen; meer bepaald als steun voor de voetbedevaart uit Leest, die ons langzaam maar zeker voorbij zou gaan, en als dank voor de vrijwilligers in de Damiaanschool, omdat ze toch voor ons wilden openhouden.

De ontmoeting met de fietsbedevaart van Okra Boom Park, dit jaar met 7, in Aarschot verloopt volgens plan en ook zij zullen Scherpenheuvel veilig bereiken. Het team veiligheid doet perfect zijn werk tot de politie van Scherpenheuvel hun taak overneemt.

Devote zegening van de jubilarissen en extra aangrijpend moment wanneer Els voor 60 bedevaarten ook de zegening met het Mariabeeld ontvangt. Even bibberen wanneer de medailles niet op de voorziene plaats zijn, maar dank zij het STS (Scherpenheuvel Track Systeem) wordt het koffertje met de medailles gevonden en tijdig bezorgd. Omdat er geen conformiteit is in het opsteeksysteem der medailles heeft de erevoorzitter het lastig.

Een uurtje langer slapen doet ook Mia deugd, want ze verschijnt nu als eerste aan het vertrek. Anderen vinden het uur van de viering in de Mariahal te vroeg; door de vele bedevaarten was er veel volk in de douches van de Pelgrim. Een uitzonderlijk groot aantal bedevaarders keert ook te voet terug (77 soepen werden de vorige dag verkocht in Keerbergen.)

In de sporthal van Aarschot wordt er zelfs geswingd op de soms te harde muziek maar de broodjes en koffiekoeken zijn groot en lekker. De vrienden van jubilaris André sluiten hier terug aan, hun echtgenoten genieten nog van een uitgebreid ontbijt en zullen ons later in de Damiaanschool vervoegen.

Op weg naar de Damiaanschool krijgt Mia een waarschuwing voor een naderende intense regenbui en steekt, tot ergernis van velen, een tandje bij. Wanneer de regen werkelijk neergutst, wanneer we binnen zitten, moeten we haar wel dankbaar zijn. Het volgende slachtoffer van een weerbarstige schoen meldt zich en wordt ook geholpen door Catherine (polyvalent verzorgster op zo'n dagen). Misschien wil Schoenen Torfs ons in de toekomst wel sponseren? Onze buschauffeur vindt een vrije tafel in Keerbergen en wanneer ons medisch team hem vervoegt ziet hij alle zonden, sorry wonden, van de voetbedevaarders passeren.

Grote en muzikaalgeanimeerde viering van de jubilarissen in Keerbergen. Hier vergeet men dat men nog maar halfweg is.

Na Bonheiden in De Dreef horen we duidelijke communicatie tussen de camionetten: altijd rechtdoor en dan afslaan. De processieleiding reageert adequaat. Politiebegeleiding vanaf Walem, wat de tocht naar Rumst vergemakkelijkt. De aanwezigheid van 2 ervaren voorbidders naast het vaandel zijn voor mij een steun om te volharden en om van de aankomst in Boom te genieten.


OmerTerug naar boven