Menu:

NIEUWS

VOLGENDE VOETBEDEVAART:

13 en 14 mei 2023.

Meer weten...Bijkomende info via ons secretariaat 03/844.00.45

MUZIKANTEN:

Wenst u aan de voetbedevaart deel te nemen als muzikant, neem dan contact op met ons secretariaat 03/844.00.45

De 209de voetbedevaart naar Scherpenheuvel op 5 en 6 mei 2018Volkssterrenwacht Urania stuurde een flitsbericht: Extra sterrenhemel-vaart met de boot op 5 mei! Spijtig voor hen maar ik, en samen met mij nog 84 anderen, opteerden voor de vijfsterrenhemel-bedevaart te voet.

“Beste bedevaarders, voor u staat een blije processieleider, of zoals Swa het zo mooi verwoordde in de startviering - een blije "koe van de kudde". Ik zou jullie dan ook uit mijn naam en uit naam van de Broederschap van harte willen bedanken voor deze fantastische bedevaart”. Met deze woorden sloot Bart, weliswaar met een beetje vertraging, omdat door de afwezigheid van Kris de taken moesten herverdeeld worden, de 209de voetbedevaart af. De oorkonde voor 50 deelnames werd aan Warda Somers overhandigd en na het slotlied bleven enkele bestuursleden verweesd achter met een Tomorrrowland gevoel: van wie zijn al de achtergebleven spullen?

Een zieke Kris, Lisette die helpt bij de inschrijvingen en de mooi uitgewerkte startviering in het teken van “een keten van generaties” waren de hoofdpunten van de start van de bedevaart. Thomas, als nieuw lid van de liturgische werkgroep, ging de viering mee voor. De keten mocht wel wat korter geweest zijn, want we waren bijna te laat weg en dat er generaties aanwezig waren blijkt uit het leeftijdsverschil tussen de jongste en oudste deelnemer, nl. 72 jaar. Het door het Rode Kruis uitgeleend materiaal moet nog een plaatsje vinden in de begeleidende camionetten.

De live-verslaggeving via sociale media zorgde er voor dat de thuisblijvers en sympathisanten onze bedevaart dag en nacht “op de voet” konden volgen.

Een koele droge nacht brengt ons naar café ‘t Hoekske in Walem waar de uitbaters zich uitsloven om ons op korte tijd van de nodige drank te voorzien. Er zat nog veel volk in ‘t café (2.18u !!) en de zaal voldeed maar juist.

Dank zij de extra verlichting, door enkele doorwinterde bedevaarders meegebracht, verloopt de tocht langs de Vrouwvliet veilig. De stilte is hier aangrijpend, er waren zelfs geen kwakende padden. Enkel een helder verlichte maan overschouwt de bedevaarders die in de duisternis van de nacht hun tocht verderzetten. Het uitdelen van snoepjes bevordert het contact met de chauffeurs van de camionetten.

Ruimte en licht in de parochiezaal te Bonheiden.

Veel animo bij het vertrek in Keerbergen: onze double digit bedevaartkapel trekt alle registers open, nu reeds ondersteund door Stijn met zijn trommel. Zijn jeugdig enthousiasme moet hij later wel even bekopen. Toch is hij tijdig paraat om als enige trommelaar Scherpenheuvel binnen te komen. Onderweg was duidelijk hoorbaar dat de bedevaartkapel op voorhand geoefend had. Bedankt, Gunter, voor het initiatief.

Het terras van “Bij Paula” biedt menig bedevaarder rust en de busbedevaart is juist op tijd om ons te zien vertrekken.

De ultieme verkenning, door o.a. Gunther, van de wegwerkzaamheden aan Baal kerk wijst uit dat er geen problemen zijn voor de bedevaart. Aan Baal kerk haak ik even af om het wel en wee op de bus eens mee te maken. Bij een rustig muziekje zorgt Els voor orde en tucht. De verpleging komt vol aan de bak.

De fietsbedevaarders van Okra Boom Park vervoegen ons even in Aarschot waar er nog geen vuiltje aan de lucht is. Morgenvroeg zullen de bestelde broodjes en koeken weer niet klaar zijn. Hier ook een interventie met de brancard van het Rode kruis zonder verdere grote gevolgen.

Au grand complet op naar de basiliek, voortdurend bevoorraad met drank, chips, radijsjes enz... Pater André kan ons niet beletten om een rondje rond de basiliek te doen.

Serene en devote zegening van de jubilarissen door EH Van Hilst zonder kwispelmoment en toch start de viering om 18u in de Mariahal met enige vertraging. Pater Schelstraete deed zijn zegje en Swa mocht dit jaar de jubilarissen in de bloemetjes zetten op teksten van Kris. Onze erevoorzitter speldde de medailles op.

Een te korte nacht en het gebed van Swa aan de basiliek gemist. Veel misnoegde bedevaarders in de sporthal van Aarschot maar muziek verzacht de zeden en de bosrijke omgeving, dit jaar zonder vallende bomen, zorgt nu reeds voor een weldadige afkoeling.

In Berk en Brem soep eten (70 man hadden besteld), drinken, jubilarissen eren en de muziekkapel haar ding laten doen: er is tijd te kort. De jongsten onder de muzikanten, Rune en Stijn, krijgen een blauwe sjaal als teken van erkenning. Hier volgend jaar 5 minuutjes meer en bij Paula 5 minder wordt er geopperd. Dany kwam hier het medisch team versterken en niettegenstaande de warmte blijken vele bedevaarders plots stijve spieren te hebben.

De “zone de ravitaillement” tussen Keerbergen en Bonheiden leek meer op een buffet (wortels, radijzen, chips, nootjes, drank, … ) en draait op volle toeren want te weinig vocht, suiker, zout enz. kan nefast zijn. Te is nooit goed. De bijeengezochte paletten die omgebouwd werden tot serveertafel werden netjes teruggeplaatst.

Wordt de topmatch in de Belgische voetbalcompetitie speciaal voor ons met 20min vertraagd zodat we het einde in café ‘t Hoekske kunnen volgen? Wie zal het zeggen maar het kwam de bedevaart ten goede. Goede politiebegeleiding, lekkere ijsjes in de Dreef en een frisse palm in Rumst, we kunnen de laatste loodjes aan.

De klokken van de kerk in Terhagen konden nog eens luiden, aan de Bosstraat werd een traan weggepinkt en de toch ruime belangstelling op de Markt in Boom maakten het geheel compleet. Merci aan allen voor alles, maar mijn vat is af.

OmerTerug naar boven